به طور طبیعی واژن مایع شفافی را ایجاد می کند که سبب لغزنده و مرطوب شدن واژن می شود. این مایع لایه نازکی در دیواره واژن به وجود می آورد که با کمک هورمون استروژن سبب ایجاد لایه محافظتی سالم، ضخیم و با قابلیت ارتجاعی می باشد. رطوبت ناحیه تناسلی تاثیر بسیار زیادی بر روابط جنسی فرد خواهد گذاشت و فقدان آن می تواند سبب درد و احساس ناراحتی او گردد، اما امروزه با پیشرفت های بسیار در حیطه پزشکی جایی هیچ گونه نگرانی نیست زیرا این بیماری قابل درمان است.
هورمون استروژن در ایجاد چرخه قاعدگی و باروری تاثیر بسزایی دارد و وظیفه آن رشد اندام های زنان همانند سینه می باشد. همان طور که ذکر شد؛ این هورمون با افزایش سن و بروز یائسگی کاهش می یابد که همین امر می تواند منجر به بروز خشکی واژن شود. با کاهش استروژن واژن آن حالت سفتی و رطوبت خود را از دست می دهد و دیواره آن نازک و خشک می شود و در نهایت آن حالت کشسانی و الاستیکی خود را از دست داد و با تغییر رنگ آن مواجه خواهیم شد.
لازم به ذکر است، کاهش هورمون استروژن تنها به دلیل یائسگی اتفاق نمی افتد، دلایل متعددی می تواند بر روی این هورمون تاثیر بگذارد و در نهایت سبب خشکی واژن گردد که این دلایل عبارت است از:
سایر علل خشکی واژن شامل موارد ذیل است:
سندرم شوگران یک بیماری خود ایمنی است که موجب التهاب غدد بزاقی و پارگی غدد اشکی می شود، که در نهایت سبب تاثیر بر ناحیه تناسلی و بروز بیماری خشکی واژن می گردد.
مصرف برخی داروها می تواند زمینه ساز ابتلا به این بیماری گردد. یکی از داروهای که در زمان ابتلا به سرماخوردگی مصرف می شود دیفن هیدارمین می باشد که در واقع این نوع دارو منجر به خشک شدن ترشحات و در نهایت خشکی واژن می شود. همچنین مصرف برخی داروهای ضد افسردگی می تواند بر روی کاهش میل جنسی و خشکی واژن تاثیر بگذارد.
گاها پیش می آید بانوانی دخانیات مصرف می کنند که این امر سبب ابتلا به یائسگی زودرس این دسته از افراد به نسبت سایرین می شود و در نهایت سبب ابتلا به این بیماری می گردد.
استرس عاملی است که می تواند زمینه ساز بسیاری از بیماری ها و مشکلات در افراد شود. میل جنسی و رطوبت ناحیه تناسلی تحت تاثیر این عامل کاهش می یابد و در نهایت منجر به بروز بیماری خشکی واژن می شود.