نارسایی اولیه تخمدان زمانی اتفاق میافتد که تخمدانها قبل از 40 سالگی کار خود را متوقف میکنند. وقتی این اتفاق میافتد، تخمدانها مقادیر معمول هورمون استروژن را تولید نمیکنند یا تخمک را به طور منظم آزاد نمیکنند. این وضعیت اغلب منجر به ناباروری می شود. نام دیگر نارسایی اولیه تخمدان، نارسایی زودرس تخمدان است. قبلاً به آن نارسایی زودرس تخمدان نیز می گفتند، اما این اصطلاح دیگر استفاده نمی شود.
گاهی اوقات، نارسایی اولیه تخمدان با یائسگی زودرس اشتباه گرفته می شود. اما آنها یکسان نیستند. افراد مبتلا به نارسایی اولیه تخمدان ممکن است برای سال ها پریودهای نامنظم یا گاه به گاه داشته باشند. حتی ممکن است باردار شوند. اما افرادی که دچار یائسگی زودرس هستند پریود نمی شوند و نمی توانند باردار شوند.
درمان می تواند سطح استروژن را در افراد مبتلا به نارسایی اولیه تخمدان بازگرداند. این به جلوگیری از برخی شرایطی که ممکن است به دلیل استروژن پایین رخ دهد، مانند بیماری قلبی و استخوان های ضعیف و شکننده کمک می کند.
علائم نارسایی اولیه تخمدان مانند علائم یائسگی یا استروژن پایین است. آنها عبارتند از:
پریودهای نامنظم یا از دست رفته این علامت ممکن است برای سال ها وجود داشته باشد. همچنین ممکن است پس از بارداری یا پس از قطع قرص های ضد بارداری ایجاد شود.
مشکل باردار شدن
گرگرفتگی و تعریق شبانه.
خشکی واژن.
عصبانیت، افسردگی یا اضطراب.
مشکل در تمرکز یا حافظه.
میل جنسی کمتر
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
اگر قاعدگی خود را برای سه ماه یا بیشتر از دست داده اید، به تیم مراقبت های بهداشتی خود مراجعه کنید تا علت را دریابند. شما می توانید به دلایل زیادی مانند بارداری، استرس، یا تغییر در رژیم غذایی یا عادت های ورزشی، پریود خود را از دست بدهید. اما بهتر است هر زمان که چرخه قاعدگی شما تغییر کرد، یک چکاپ مراقبت های بهداشتی انجام دهید.
حتی اگر برایتان مهم نیست که پریود نشوید، به یک متخصص مراقبت های بهداشتی مراجعه کنید تا بفهمید چه چیزی باعث این تغییر شده است. سطوح پایین استروژن می تواند منجر به وضعیتی شود که باعث استخوان های ضعیف و شکننده می شود، به نام پوکی استخوان. سطوح پایین استروژن همچنین می تواند منجر به بیماری قلبی شود.
نارسایی اولیه تخمدان ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:
تغییرات کروموزومکروموزوم ها ساختارهای نخ مانندی هستند که حاوی ژن هستند. اغلب، افرادی که در بدو تولد به آنها زن اختصاص داده می شود، دو کروموزوم X در سلول های خود دارند. اما برخی از افراد مبتلا به نارسایی اولیه تخمدان دارای یک کروموزوم X معمولی و یک کروموزوم X تغییر یافته هستند. این می تواند نشانه ای از شرایط ژنتیکی مانند سندرم ترنر موزاییک باشد. سایر افراد مبتلا به نارسایی اولیه تخمدان دارای کروموزوم X هستند که شکننده و شکسته هستند. به این سندرم X شکننده می گویند.
سمومشیمی درمانی و پرتودرمانی از علل شایع نارسایی تخمدان ناشی از سم هستند. این درمان ها می تواند به مواد ژنتیکی در سلول ها آسیب برساند. سایر سموم مانند دود سیگار، مواد شیمیایی، آفت کش ها و ویروس ها ممکن است نارسایی تخمدان را تسریع کنند.
پاسخ سیستم ایمنی به بافت تخمدان.به این بیماری خود ایمنی نیز می گویند. در این شکل نادر، سیستم ایمنی پروتئینهای محافظی میسازد که به اشتباه به بافت تخمدان حمله میکنند. این امر به کیسه های تخمدان که هر کدام حاوی یک تخمک به نام فولیکول هستند، آسیب می رساند. همچنین به تخمک آسیب می رساند. چه چیزی باعث ایجاد پاسخ ایمنی می شود، مشخص نیست. اما قرار گرفتن در معرض یک ویروس ممکن است نقش داشته باشد.
عوامل ناشناختهاغلب، علت نارسایی اولیه تخمدان مشخص نیست. ممکن است این را بشنوید که علت ایدیوپاتیک نامیده می شود. متخصص مراقبت های بهداشتی شما ممکن است آزمایش های بیشتری را برای یافتن علت توصیه کند.
عوامل خطر
عواملی که خطر نارسایی اولیه تخمدان را افزایش می دهند عبارتند از:
سناین خطر بین 35 تا 40 سالگی افزایش می یابد. نارسایی اولیه تخمدان قبل از 30 سالگی نادر است. اما افراد جوانتر و حتی نوجوانان می توانند به آن مبتلا شوند.
سابقه خانوادگی.داشتن سابقه خانوادگی نارسایی اولیه تخمدان، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
جراحی تخمدان.جراحی هایی که تخمدان ها را درگیر می کند، خطر نارسایی اولیه تخمدان را افزایش می دهد.
عوارض
نارسایی اولیه تخمدان میتواند منجر به سایر بیماریها از جمله موارد زیر شود:
ناباروری.باردار نشدن می تواند از عوارض نارسایی اولیه تخمدان باشد. به ندرت، بارداری ممکن است تا زمانی که ذخایر تخمک بدن تمام شود.
پوکی استخوان.این وضعیت باعث می شود استخوان ها ضعیف، شکننده شده و احتمال شکستگی آنها بیشتر شود. زنان با سطوح پایین هورمون استروژن در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به پوکی استخوان هستند. این به این دلیل است که استروژن به قوی نگه داشتن استخوان ها کمک می کند.
افسردگی یا اضطراب.برخی از افراد مبتلا به نارسایی اولیه تخمدان افسرده یا مضطرب می شوند. این می تواند به دلیل خطر ناباروری و سایر شرایط ناشی از سطوح پایین استروژن باشد.
بیماری قلبی یا عروقی.از دست دادن زودهنگام استروژن ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی یا سکته را افزایش دهد.
زوال عقلاین اصطلاح برای گروهی از علائم است که بر حافظه، تفکر و مهارت های اجتماعی تأثیر می گذارد. خطر زوال عقل ممکن است با برداشتن هر دو تخمدان و عدم دریافت استروژن درمانی پس از آن در افراد زیر 43 سال مرتبط باشد.
بیماری پارکینسون.این بیماری درازمدت بر سیستم عصبی که شامل مغز و نخاع می شود، تأثیر می گذارد. همچنین بر قسمت هایی از بدن که توسط اعصاب کنترل می شود تأثیر می گذارد. خطر بالاتر بیماری پارکینسون نیز ممکن است با جراحی برای برداشتن تخمدان ها مرتبط باشد.
درمان نارسایی اولیه تخمدان به پیشگیری از سایر شرایط سلامتی کمک می کند.