زایمان طبیعی رایج ترین راه برای تولد نوزاد است. این به طور معمول به این معنی است که نوزاد بدون کمک ابزاری مانند فورسپس یا کشیدن خلاء از طریق کانال زایمان و خارج از بدن مادر حرکت می کند. زایمان طبیعی یا زایمان طبیعی یکی از بهترین راه ها برای زایمان است. زایمان طبیعی نسبت به سزارین عوارض کمتری دارد. علاوه بر این، بهبودی آسان تر است و مشکلات کمتری برای بارداری های بعدی ایجاد می کند.
در زایمان طبیعی، روند زایمان و زایمان معمولاً زمانی شروع می شود که انقباضات در رحم زن باردار شروع می شود. هنگامی که نوزاد آماده به دنیا آمدن است، سر او به آرامی از طریق دهانه کانال زایمان به سمت پایین حرکت می کند. هنگامی که به دهانه لگن برسد، به سمت جهان حرکت می کند. این فرآیند به طور متوسط حدود 10 ساعت طول می کشد.
با این حال، هر زن باردار قادر به زایمان طبیعی نیست. هر بدن منحصر به فرد است. برخی از زنان نمی توانند سطوح لازم هورمون را برای زایمان طبیعی تولید کنند. در این موارد، پزشک زایمان سزارین یا سایر انواع زایمان را انجام می دهد.
داده های اخیر از نظرسنجی ملی سلامت خانواده در سال 15-2014 (NFHS-4) نشان می دهد که در سطح کل هند، میزان سزارین در دهه گذشته دو برابر شده است، در حالی که در 20 سال گذشته، شش برابر افزایش یافته است. میزان سزارین در بیمارستان های خصوصی بسیار بیشتر از بیمارستان های دولتی است.
تا سال 2010، سزارین – یا سزارین – به 8.5 درصد از کل زایمانها در کشور محدود میشد، اما در حدود یک دهه اخیر، این تعداد در بسیاری از نقاط کشور افزایش یافته است. نه تنها در هند بلکه در سرتاسر جهان نرخ سزارین افزایش یافته است. ترکیه در نقطه مقابل این مقیاس قرار دارد و بیش از نیمی از نوزادان از طریق سزارین به دنیا می آیند. ایالات متحده و استرالیا نیز نرخ سزارین بالاتر از میانگین دارند، به ترتیب 32.5 و 32.1 در هر 100 تولد زنده.
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا زایمان سزارین عاری از هرگونه عارضه است و اگر نه، پس زن چه کاری می تواند انجام دهد تا احتمال سزارین شدن را کاهش دهد؟
ما معتقدیم که مادران باید تجربه زایمان بدون درد و کمتر پیچیده را داشته باشند. با پیشرفت در مراقبت های بهداشتی، امروزه انواع مختلفی از زایمان برای انتخاب داریم. موارد زیر برخی از گزینه های رایج زایمان در دسترس هستند:
زایمان طبیعی یا واژینال زایمانی است که در آن نوزاد از طریق واژن متولد می شود. این رایج ترین روشی است که در آن نوزاد متولد می شود. تحویل معمولی عمدتاً در سراسر جهان به دلیل خطرات کم ترجیح داده می شود.
زایمان طبیعی معمولا بین هفته های 37 تا 42 بارداری انجام می شود. این نوع زایمان امن ترین روش برای نوزاد و مادر محسوب می شود. مزایای زایمان طبیعی شامل کاهش خطر عفونت، سیستم ایمنی قوی تر برای نوزادان و شیردهی آسان است.
سزارین یک روش جراحی برای زایمان است. به سزارین نیز معروف است. در حین سزارین، پزشک برشی در شکم زن ایجاد می کند تا از طریق برشی که در رحم ایجاد شده است، نوزاد را به دنیا بیاورد. این نوع زایمان برای مادران و نوزادان کمتر از زایمان طبیعی بی خطر تلقی می شود. با این حال، در برخی موارد، سزارین ممکن است به دلیل عوارض سلامتی یا دلایل دیگر ضروری باشد. وقتی اتفاق خطرناکی در حین زایمان رخ می دهد، می تواند نجات دهنده باشد.
این یک نوع زایمان است که در آن نوزاد با گرفتن سر و پاهای نوزاد با فورسپس به دنیا می آید. سپس فورسپس در کانال زایمان قرار می گیرد. هنگامی که فورسپس در کانال زایمان قرار می گیرد، بدن نوزاد را گرفته و به بیرون آوردن آن کمک می کند. زایمان فورسپس در واقع نوعی زایمان کمکی است که در صورت عدم پیشرفت در زایمان طبیعی استفاده می شود.
کشیدن خلاء یک روش کمکی برای زایمان است که برای خارج کردن نوزاد از بدن زن استفاده می شود. پزشک از شیلنگ خلاء برای مکیدن نوزاد از کانال زایمان استفاده می کند. این نوع زایمان معمولاً در مواردی استفاده می شود که زایمان متوقف شده باشد یا در هنگام زایمان طبیعی عوارضی وجود داشته باشد.
زایمان واژینال بعد از سزارین که به نام زایمان طبیعی بعد از سزارین یا VBAC نیز شناخته می شود، روشی برای زایمان طبیعی در زنانی است که قبلاً سزارین داشته اند. این یک نوع زایمان است که در همه موارد امکان پذیر نیست. زایمان واژینال بعد از سزارین زمانی انجام می شود که خطرات مادرزادی برای نوزاد وجود نداشته باشد، مادر سالم باشد و در سزارین قبلی هیچ عارضه ای وجود نداشته باشد.
زایمان طبیعی موثرترین راه برای زایمان است. با این حال، در برخی موارد، ممکن است پزشکان برای زایمان سزارین یا انواع دیگر زایمان ضروری باشند. یک متخصص زنان و زایمان این تشخیص را بر اساس سلامت مادر و سطح خطر انجام می دهد.
در طول زایمان طبیعی، نوزاد از طریق کانال زایمان به حالت عمودی حرکت می کند و به دنیای اطرافش می رود. زایمان طبیعی به طور متوسط 10 ساعت طول می کشد، اما ممکن است در برخی موارد تا 20 ساعت طول بکشد.
زایمان طبیعی زمانی توصیه می شود که هیچ عارضه ای در دوران بارداری، زایمان یا زایمان ایجاد نشود. توجه به این نکته مهم است که هر زن باردار نیازهای فردی دارد و بنابراین، پزشک او روش زایمان را بر اساس عوامل یا خطرات موجود توصیه می کند.
معمولا زایمان طبیعی برای زنان جوان و سالم توصیه می شود. سبک زندگی فعال، فشار خون طبیعی و موقعیت جنین از اجزای مهم در توصیه زایمان طبیعی هستند.
در اینجا علائم مختلفی وجود دارد که پزشکان معمولاً برای توصیه زایمان طبیعی در نظر می گیرند:
میل بیش از حد به ادرار کردن به دلیل افزایش فشار در مثانه توسط رحم در حال رشد
افزایش ترشحات واژن به دلیل نهفتگی رگ های خونی در اندام های تناسلی و رشد دهانه رحم
درد سینه نشانه خوبی از آمادگی شما برای زایمان طبیعی است
هنگامی که جنین شروع به قرار گرفتن در وضعیت سر پایین یا سفالیک می کند، درد در قسمت پایین کمر
شکستن کیسه آب قبل از شروع زایمان
وضعیت سفالیک نوزاد در سونوگرافی
این مرحله زمانی شروع می شود که زن باردار شروع به احساس انقباضات در یک طرف رحم خود می کند. قدرت انقباضات به تدریج افزایش می یابد و به مرور زمان طولانی تر و تکرار می شوند. و دهانه رحم همراه با انقباضات گشاد می شود. دهانه رحم در مرحله اول ممکن است تا 10 سانتی متر گشاد شود.
سه مرحله فرعی برای مرحله اول تحویل وجود دارد. آنها عبارتند از:
دهانه رحم تا 4 سانتی متر پهن می شود
مادر ممکن است در فاصله 3 تا 5 دقیقه انقباضات را تجربه کند
زنان باردار معمولا زایمان زودرس را در خانه سپری می کنند
انقباضات قوی تر می شوند، در فاصله 3 تا 4 دقیقه رخ می دهند و حدود 60 ثانیه طول می کشند.
دهانه رحم تا 7 سانتی متر باز می شود
زنان باردار باید در این مرحله به بیمارستان منتقل شوند
دهانه رحم تا 10 سانتی متر باز می شود
انقباضات دردناک و قوی به فاصله 2 تا 3 دقیقه و حداکثر 60 تا 90 ثانیه طول می کشد.
دردناک ترین مرحله
تولد نوزاد پس از انقباضات دردناک و شدید و بیرون راندن نوزاد از مجرای زایمان توسط مادر انجام می شود. گاهی اوقات ممکن است برای بیرون آمدن نوزاد از واژن نیاز به برش باشد.
پس از زایمان، جفت از رحم خارج می شود. ممکن است چند دقیقه و تا نیم ساعت طول بکشد تا جفت پس از تولد نوزاد خارج شود. مادر ممکن است مقداری خونریزی را تجربه کند که طبیعی است.
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت ، 21 درصد از زنان به جای زایمان طبیعی، سزارین می کنند. زایمان طبیعی همچنان گزینه ارجح است زیرا زنان را از زخم و سایر عوارض نجات می دهد. نکات زیر را برای افزایش شانس زایمان طبیعی دنبال کنید.
رژیم غذایی متعادل داشته باشید - زنان باردار باید مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه، غلات کامل و پروتئین های بدون چربی را در رژیم غذایی خود بگنجانند. یک رژیم غذایی سالم ویتامین ها و مواد معدنی لازم را برای حفظ انرژی در طول زایمان طبیعی در اختیار شما قرار می دهد. کار طبیعی به انرژی زیادی نیاز دارد و با داشتن یک رژیم غذایی متعادل می توانید به راحتی انرژی بسازید
محیطی بدون استرس ایجاد کنید - افکار و احساسات منفی می توانند بر روند زایمان تأثیر بگذارند. مدیتیشن کنید، پیاده روی کنید، به موسیقی شاد گوش دهید و سعی کنید محیط مثبت تری برای خود ایجاد کنید. یک روند مثبت فکری نه تنها انرژی شما را افزایش می دهد، بلکه به شما کمک می کند تا روی کارهایی که باید در طول زایمان انجام دهید تمرکز کنید.
ورزش و حرکت - هر چند وقت یکبار ورزش می کنید؟ روزانه چند دقیقه را صرف ورزش می کنید؟ اگر پاسخ شما بیش از یک بار در روز است، قطعا زایمان طبیعی برای شما مناسب است. ورزش منظم انرژی مورد نیاز بدن را برای مبارزه با درد و گذراندن زایمان تامین می کند.
در کلاس های زایمان شرکت کنید - داشتن یک کلاس زایمان خوب با یک متخصص خبره یک راه عالی برای ایجاد اعتماد به نفس و لذت بردن از زایمان است. پزشک شما همچنین میتواند اطلاعاتی را در مورد نحوه مدیریت درد مرتبط با فرآیند زایمان به اشتراک بگذارد و چندین نکته برای زایمان طبیعی را در اختیار شما قرار دهد.
نیروی کار آموزش دیده را استخدام کنید - یک ماما خوب به شما یاد می دهد که چگونه زایمان طبیعی داشته باشید. او دستورالعمل های لازم برای زایمان طبیعی را به شما ارائه می دهد. مامای شما با استفاده از دانش و تجربه خود می تواند به شما در رسیدن به زایمان طبیعی کمک کند.
سعی کنید از القاء اجتناب کنید - در طول زایمان، عوامل زیادی می توانند بر این روند تأثیر بگذارند. یکی از دلایل اصلی القاء، متوقف کردن انقباضات و ایجاد آرامش در مادر است. مواقعی وجود دارد که یک زوج ممکن است احساس کنند نمی توانند درد زایمان طبیعی را تحمل کنند و تصمیم بگیرند قبل از اینکه زمانش برسد، زایمان را القا کنند. بنابراین، اگر می خواهید زایمان طبیعی داشته باشید، باید سعی کنید از القاء خودداری کنید.
فقط در زمان زایمان فعال به بیمارستان بروید - فقط در مرحله زایمان فعال باید به بیمارستان مراجعه کنید. زنان باردار می توانند مرحله اولیه زایمان را در خانه بگذرانند. به این ترتیب می توانید از استرس های غیر ضروری جلوگیری کنید.
ماساژ پرینه - ماساژ پرینه یکی از نکات طبیعی زایمان است که به گشاد شدن سریعتر دهانه رحم کمک می کند. برای زایمان طبیعی باید بدن خود را بسیار آرام و ریلکس نگه دارید. ماساژ پرینه به آرامش عضلات و بدن برای زایمان بدون استرس کمک می کند.