زنان زایمان جراحی زیبایی زنان

بارداری و زایمان-جراحی های زیبایی زنان-لابیاپلاستی-تنگ کردن واژن-ترمیم واژن

زنان زایمان جراحی زیبایی زنان

بارداری و زایمان-جراحی های زیبایی زنان-لابیاپلاستی-تنگ کردن واژن-ترمیم واژن

کیست فولیکولار چیست؟


کیست های فولیکولی کیست های فیزیولوژیک یا عملکردی هستند که به دلیل پارگی ناقص در طول تخمک گذاری روی تخمدان ایجاد می شوند . در طول چرخه تولید مثل زنان، یک فولیکول غالب در تخمدان رشد می کند. به طور معمول، تخمک گذاری باعث پارگی این فولیکول و آزاد شدن تخمک می شود. اما در مواردی که فولیکول ها پاره نشده باشند، کیست فولیکولی ایجاد می شود. مایع داخل فولیکول یک کیست تشکیل می دهد و ممکن است به رشد خود ادامه دهد. در حالی که بسیاری از کیست های فولیکولی بدون علامت هستند، برخی دیگر می توانند باعث درد لگن شوند. کیست های فولیکولی شایع ترین توده تخمدان در افراد جوانی هستند که در بدو تولد به آنها زن اختصاص داده شده است.

انواع دیگر کیست‌های تخمدان شامل کیست‌های لوتئین، کیست جسم زرد ، کیست شکلاتی آندومتر، کیست درموئید یا کیست نئوپلاستیک است.


چه چیزی باعث ایجاد کیست فولیکولی می شود؟

کیست فولیکولی در اثر پارگی ناقص و بازجذب پس از تخمک گذاری ایجاد می شود . چرخه قاعدگی دارای دو مرحله است : فاز فولیکولی و فاز لوتئال که با تخمک گذاری از هم جدا می شوند. در طول فاز فولیکولی، هورمون محرک فولیکول (FSH) از غده هیپوفیز قدامی ترشح می‌شود که فولیکول‌های تخمدان را به بلوغ تحریک می‌کند. در حالی که چندین فولیکول برای بلوغ آماده می شوند، معمولاً فقط یک فولیکول غالب تا تخمک گذاری بالغ می شود. این فولیکول غالب استرادیول تولید می کند. و هنگامی که استرادیول به اوج خود رسید، هیپوتالاموس هورمون آزاد کننده گنادوتروپین ( GnRH ) را آزاد می کند ، که سپس باعث می شود هیپوفیز قدامی موجی از هورمون لوتئین کننده (LH) تولید کند. افزایش LH باعث تحریک تخمک گذاری تخمک از فولیکول غالب می شود. فولیکول غالب معمولاً پاره می‌شود تا تخمک در لوله‌های فالوپ آزاد شود . با این حال، گاهی اوقات تخمک بدون پارگی فولیکول آزاد می شود که باعث تشکیل کیست فولیکولی می شود.

معمولاً سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) با ایجاد کیست های فولیکولی متعدد همراه است. PCOS یک وضعیت هورمونی است که با ایجاد کیست در تخمدان ها ، اختلال در تخمک گذاری و تولید بیش از حد آندروژن مشخص می شود . در حالی که علت دقیق PCOS ناشناخته است، مطالعات نشان داده اند که تعامل پیچیده ای بین آندروژن و استروژن وجود دارد . این عدم تعادل هورمونی باعث ایست فولیکولی می شود و در نتیجه منجر به ایجاد کیست می شود.

علائم و نشانه های کیست فولیکولار چیست؟

کیست های فولیکولی معمولاً بدون علامت هستند. اغلب، این کیست‌های فولیکولی می‌توانند کوچک و ناشناخته باقی بمانند تا زمانی که به طور خود به خود، معمولاً در عرض سه ماه، برطرف شوند. در برخی موارد، آنها می توانند یک یافته تصادفی در مطالعات تصویربرداری، مانند سونوگرافی، یا در هنگام لمس تخمدان ها در طول معاینه لگنی باشند. با این حال، در برخی موارد، کیست های فولیکولی می توانند به رشد خود ادامه دهند و علامت دار شوند. کیست های بزرگتر ممکن است باعث درد لگنی یک طرفه و دردناک و دیسپارونی (یعنی درد هنگام مقاربت) شوند. همچنین ممکن است باعث خونریزی غیرطبیعی رحم ناشی از بی نظمی های هورمونی شود (مثلاً تولید استروژن ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد که ممکن است بر رشد و ریزش پوشش آندومتر تأثیر بگذارد ). از دیگر عوارض کیست های بزرگ می توان به پارگی اشاره کرد. خونریزی؛ و پیچ خوردگی تخمدان ، که باعث چرخاندن تخمدان به دور ساختارهای نگهدارنده آن می شود و در نتیجه جریان خون را قطع می کند. اینها معمولاً اورژانس های زنانه هستند.

کیست فولیکولار چگونه تشخیص داده می شود؟

کیست فولیکولار ممکن است پس از یک تاریخچه پزشکی کامل و معاینه فیزیکی توسط پزشک تشخیص داده شود. در برخی موارد، کیست فولیکولی بدون علامت ممکن است در طی معاینه دو دستی یا لمس تخمدان ها تشخیص داده شود . اگر پزشک یک ناهنجاری را در تخمدان ها لمس کند، ممکن است برای ارزیابی بیشتر سونوگرافی را توصیه کند. اگر فردی دارای علائم درد باشد، پزشک ممکن است بخواهد آزمایش حاملگی را برای رد حاملگی خارج رحمی ، آزمایش ادرار برای ارزیابی سیستیت ، و سواب های اندوسرویکال برای ارزیابی عفونت های مقاربتی علاوه بر سونوگرافی تجویز کند.

برای تشخیص تفاوت بین کیست های ساده و پیچیده می توان از سونوگرافی استفاده کرد. کیست‌های ساده به شکل بی‌نظمی، تک‌لوبی، دیواره‌ای نازک و صاف به نظر می‌رسند. در حالی که کیست های پیچیده ممکن است بزرگتر، چند حفره ای با جدا شدن، و حاوی اجزای جامد باشند. یک کیست ساده نشان دهنده یک فرآیند خوش خیم تر است، در حالی که یک کیست پیچیده می تواند نشان دهنده سرطان تخمدان باشد . سونوگرافی داپلر نیز ممکن است برای ارزیابی جریان خون مناسب در تخمدان برای رد پیچ ​​خوردگی تخمدان انجام شود . اغلب، تکرار سونوگرافی توصیه می شود تا مطمئن شوید کیست برطرف شده و بزرگتر نشده یا تغییر نکرده است. با این حال، این بستگی به ویژگی ها و اندازه کیست و سن فرد دارد. برای اکثر کیست‌های ساده با اندازه کمتر از پنج سانتی‌متر در زنان پیش از یائسگی، معمولاً نیازی به تصویربرداری بعدی نیست. برای کیست های بین پنج تا هفت سانتی متری می توان سالیانه سونوگرافی انجام داد. برای کیست‌های هفت سانتی‌متری و بزرگ‌تر، ممکن است نیاز به تصویربرداری اضافی مانند سی‌تی باشد. برای زنان یائسه، یک کیست ساده کمتر از پنج سانتی‌متر با خطر کم بدخیمی را می‌توان در عرض چهار تا شش ماه ارزیابی کرد. با این حال، اگر کیست دارای ویژگی‌های نگران‌کننده باشد، آزمایش خون CA-125 مثبت داشته باشد (یعنی نشانگر تومور)، یا علامت‌دار باشد، ممکن است تصویربرداری اضافی توصیه شود.

کیست فولیکولار چگونه درمان می شود؟

کیست های فولیکولی بر اساس علائم مرتبط و ویژگی های فیزیکی درمان می شوند. یک فرد جوان پیش از یائسگی با کیست‌های کوچک و بدون علامت و بدون ویژگی‌های نگران کننده ممکن است در صورت نیاز با تسکین درد بدون نسخه (مثلاً NSAIDs ) و در صورت لزوم چند ماه بعد سونوگرافی تکرار شود. در این افراد، بر اساس سن، وضعیت یائسگی و ویژگی های کیست، خطر بدخیمی کم است . یک کیست فولیکولار کوچک و خوش خیم شانس خوبی برای رفع خود به خودی بدون مداخله دارد. با این حال، در افراد مسن‌تر که یائسه هستند و کیست‌ها دارای ویژگی‌های نگران‌کننده هستند، ممکن است درمان اضافی ضروری باشد که می‌تواند شامل اوفورکتومی (یعنی جراحی برای برداشتن تخمدان ) باشد. نمونه‌برداری از تخمدان توصیه نمی‌شود، زیرا می‌تواند باعث پراکندگی سلول‌های بدخیم در صفاق شده و به طور بالقوه در حفره شکم بذر شود. همچنین ممکن است داروهای ضد بارداری خوراکی برای کمک به تنظیم چرخه قاعدگی و جلوگیری از ایجاد کیست در آینده تجویز شود.

مهم ترین حقایقی که باید در مورد کیست فولیکولی بدانید چیست؟

کیست های فولیکولی که به عنوان کیست های عملکردی یا فیزیولوژیک نیز شناخته می شوند، زمانی ایجاد می شوند که فولیکول غالب پاره نشود و دوباره جذب شود. در طول چرخه قاعدگی ، یک فولیکول غالب انتخاب می شود تا بالغ شود و در نهایت پاره شود و تخمک آزاد شود. با این حال، کیست های فولیکولی مایع را بدون پارگی جمع می کنند. در بسیاری از شرایط، کیست فولیکولار بدون علامت است. با این حال، علائم کیست تخمدان ممکن است شامل درد یک طرفه لگن یا دیسپارونی باشد . عوارض می تواند شامل خونریزی، پارگی یا پیچ خوردگی باشد . تشخیص ممکن است پس از شرح حال کامل و معاینه فیزیکی رخ دهد. علاوه بر این، پزشکان ممکن است از سونوگرافی برای تایید استفاده کنند. بسیاری از کیست های فولیکولی می توانند خود به خود در عرض سه ماه برطرف شوند. برای تنظیم چرخه قاعدگی و جلوگیری از اختلالات هورمونی می توان قرص های ضد بارداری تجویز کرد. بسته به تظاهرات بالینی و ویژگی‌های کیست، برداشتن کیست با جراحی ممکن است مورد نیاز باشد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد